Merhabalar,
AYBÜ Tıp Fakültesi hakkında merak edilen soruları cevaplamaya çalışacağım. Sizler de sorularınızı ve eklemek istediklerinizi forumda paylaşabilirsiniz. 🙂
1. Genel Bilgilendirme:
Fakültemiz 2010 yılında kurulmuş ve tıp eğitimine 2011 yılında başlamıştır. İlk mezunlar 2017-2018 döneminde verilmiştir. Fakülte Ankara Şehir Hastanesi kampüsünde Bilkent Metro istasyonuna 10 dk yürüme mesafesindedir. Klinik eğitimlerin tamamı Ankara Şehir Hastanesinde alınmaktadır. İngilizce hazırlık eğitimi Etlik kampüsünde alınmaktadır.
Fakültemizde ilk 3 sınıfta entegre komite sistemi, 4 ve 5. sınıfta staj sistemi kullanılmaktadır. Entegre komite sistemi, her dersin o komite için belirlenmiş konu altında birbiri ile bağlantılı konuları işledikleri sistemdir. (Ör: Dolaşım Sistemi Komitesi, Gastrointestinal Sistem Komitesi)
Her komite sonunda bir teorik sınav ve laboratuvar derslerinin pratik sınavı yapılır. Yıl sonunda ise final sınavı (teorik + pratik) yapılır ve yıl sonu ortalamanız 60'ın üzerinde olursa üst sınıfa geçersiniz. Fakültemizde yıl sonu notuna komitelerin ortalaması %60, final sınavı ise %40 etki eder. 4 ve 5. sınıf staj yıllarıdır. Fakültede teorik eğitim alınırken aynı zamanda hastanede anlatılan konuların pratikleri yaptırılır. Her stajın sonunda bir teorik ve bir sözlü sınav yapılır. Ortalamanız 60 ve üzeri ise stajı tamamlamış olursunuz. 4. sınıfta büyük stajlar, 5. sınıfta küçük stajlar öğretilmekte. 5. sınıf TUS çalışmaya başlama yılıdır ve büyük staj olmaması sizi stresten biraz uzak tutar. 6. sınıf İntörn hekimlik yılıdır ve 365 gün hastane eğitimi esas alınır. (Tabii ki her gün gitmiyorsunuz, nöbetiniz yoksa mesai günleri haricinde izinli oluyorsunuz. Nöbet ertesi izin veren stajlar ve her gün gelmenize gerek olmayan bir iki staj var.)
2. Akademik Kadro, Derslikler, Laboratuvarlar, Kontenjan
Fakültemiz akademik kadrosuna buradan bakabilirsiniz. Yeterli sayıda ve donanımla öğretim üyemiz bulunmaktadır. Öğrencilerin genel ifadesi ile temel tıp bilimleri için hoca kadrosu dengeli, dahili ve cerrahi tıp bilimleri için hoca kadrosu iyidir.
Dersliklerimiz bir tıp fakültesi için yetersiz kalmaktadır. Tam zamanlı ve değişimli kullanım yöntemleri ile eksiklik tamamlanmaya çalışılmakta ancak kesinlikle ek bina yapılması ihtiyacı var. 2025 mezunu olacak dönemimiz fazla kalabalık olduğu için dersliklere sığmak konusunda ve laboratuvar imkanı noktasında bazı problemler yaşadılar. 2026 mezunu dönemin kontenjanı daha az olduğu için bir toparlanma söz konusu oldu. Bu sene yerleşecek 2027 dönemi mezunları 2025 mezunları gibi ciddi problemler yaşamazlar.
Laboratuvar eksiğimiz yok. Ekipman ve materyaller yeterli. (Evet, 2 kadavra ve 500'den fazla anatomi maketi var.) Simülasyon laboratuvarı var, preparat kullanılan laboratuvar dersleri için yeterli preparat ve mikroskop mevcut.
3. TUS Başarısı
Fakültemiz henüz son yıllarda mezun vermeye başlamış olmasına rağmen iyi TUS başarı istatistiklerine sahip. İlk 10'a iki kez ilk 50 ve 100'e çok kez öğrenci yerleştirdik. 2019 yılı istatistiklerine göre genel başarı sıralamasında devlet ve vakıf üniversiteleri arasında ilk 10 fakülteden biri olundu. TUS'a önem veren hocaların çoğunlukta olduğu bir fakülteyiz. Bu başarıya Ankara'da TUS dershanesi sektörünün gelişmiş olmasının da önemli bir katkısı var. TUS derecelerimizden iki doktor hanım ile yaptığımız röportaj için tıklayınız.
4. Akreditasyon (TEPDAD)
2021 Mart ayı itibari ile TEPDAD'a akreditasyon ön başvurusu yapılmıştır. Fakülte Öz Değerlendirme Raporu yazımı aşamasındayız. 1-2 yıl içerisinde sonuca varılacağını düşünüyoruz.
Önemli bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Akreditasyon, fakültenin ulusal ya da uluslararası düzeyde belirlenmiş asgari nitelikleri taşıyor olmasını ifade eder. Bu nedenle her fakültenin akreditasyon için uğraşması elzemdir. Denklik yönünden bir anlamı yoktur. Bu nedenle de bir fakülte henüz akredite değil diye tercihler arasından çıkarmak doğru değildir. Başka ülkelerde uzmanlık yapmak için o ülkenin dil yeterliliğini ispatlamanız ve tıp yeterlilik sınavını geçmeniz gerekir. (Burada bir not eklemek gerekir: 2015 yılında yayınlanan ve 2020 yılında güncellenen bir karar gereği Amerika'da uzmanlık sınavına (USMLE) 2024 yılından sonra akredite olmuş fakültelerden mezun kişiler girebilecek.) Fakültemizden mezun olan kişiler uluslararası nitelikte tıp doktoru ünvanı ile mezun olurlar.
5. Eğitim Kalitesi
Fakültemizin eğitim kalitesi iyidir. Çok kaliteli hocalara sahibiz. TUS başarımız da bunun somut delillerinden sayılabilir. Rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki AYBÜ TF'de iyi bir tıp eğitimi verilmektedir. Hocalarımız ilgili, anlayışlı ve öğrenci iletişimine fazlasıyla açık. Derslerde işlenen slaytların materyallerin %99'a yakını öğrencilerle paylaşılır. Slayt vermeyen hoca çok nadir oluyor. Sınavlarımız genellikle zordur. Ders içeriklerimiz ayrıntılıdır. Birçok derste burası TUS'ta çıkabilir, çıktı diye konular vurgulanır; bu bilgi klinik yaşamınız önemli, unutmayın diye belirtilir. Hastane eğitimimiz de iyidir. Ankara Şehir Hastanesinde eğitim alıyor olmamız vaka çeşitliliği açısından bir avantajdır. Bazen bir uzmanın hayatında 10 tane gördüğü vakadan siz bir haftada 2-3 tane görebiliyorsunuz. hastane büyük olmasına karşın bölümlere göre özelleşmiş bir krokiye sahip olduğu için oradan oraya koşturmanız gerekmiyor. (İntörn hekimlikte bazen oradan oraya gidebilirsiniz ancak sürekli olmaz.) Hastane ortamı ferah ve rahat. Servisler de hasta odaları 1-2 iki kişilik olduğu için pratik yapmak için uygun. Poliklinikte çok sayıda hasta görmek mümkün. Afiliye sistemle eğitim almamızın fak ettiğim en büyük eksiği henüz stajyer doktor kartlarının sadece yemekhanede çalışıyor olması. Bu problemin de çözümü için uğraşılıyor; katların kapıları da açması isteniyor. Öğretim üyeleri için afiliye sistemin daha farklı olumsuz yönleri olmakla birlikte öğrenciler bu durumdan doğrudan etkilenmiyor. Yani hastane afiliye diye çekimser olmanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Hastane sizin gibi hareket edebilirsiniz. Kartınızı gösterdiğinizde herkes her yere alıyor ve hangi asistanın yanına gitseniz (sizin asitanınız olmasa bile) bir şeyler öğretmeye çalışıyor.
6. Fakülte Fiziki Şartları (+Sosyal ortam)
Bu konu için ayrı başlık da açmak istedim. 2. başlıkta belirttiğim gibi bina yetersiz geliyor. Ayrı bir başlık olarak açmamın nedeni bu konu fakültenin eksik yönüdür. Diğer konu başlıklarında geliştirilmesi gereken taraflar olur ama önemli bir eksik olmaz. Bu yüzden 2021 itibari ile fakültemizi tercih edecek kişiler sosyal bir fakülte fiziki ortamı olmadığını bilmeli. Fakülte binasının çok estetik olmadığını, sadece asgari düzeyde eğitim binası olduğunu bilmeli. Çimlerde oturmak için burayı tercih etmeyiniz. Bu durum beni ne kadar etkiledi derseniz, çok etkilemedi. Fakültede aradığım baş kriterler fiziki şartlar değildi. Bu şekilde de fakültede mutlu oldum. Kantinde de oturdum, bahçede de oturdum, başka yere de gidip arkadaşlarımla vakit geçirdim; büyük bir eksiklik hissetmedim. Ancak tabii ki tüm kalbimle, ben göremeyecek olsam bile, fakültemizin ek bina inşaatlarının tamamlanmasını ve güzel bir fakülte fiziki ortamı oluşmasını istiyorum.
Sosyal olarak şunları da eklemek isterim. Şehir Hastanesi kampüsünde olduğumuz için gidip oturabileceğiniz sayısız kafe ve yemek yiyebileceğiniz çok sayıda işletme var. Ayrıca fakülte yakınında arabayla gidebileceğiniz 1, metro ile gidebileceğiniz 3 büyük avm var. Metro ulaşımı olduğu için Ankara'nın birçok noktası da ayağınızın altında diyebilirim.
7. İngilizce Eğitimi
Fakültemiz İngilizce noktasında katı bir fakülte. İlk üç sınıfta derslerde hiç Türkçe eğitim olmaz. 4-5. sınıfta hastane eğitimi başlaması ile birlikte Türkçe tıp eğitimi ile tanışmaya başlıyorsunuz. İngilizce eğitimi iyidir. İlk sınıfta çoğu İngilizce tıp dersi Türkçe tıp dersleri ile aynı hocalar tarafından anlatılır. 2 ve 3. sınıfta farklı hocalar tarafından anlatılma oranı artıyor. 4 ve 5. sınıfta yine çoğunluk aynı hocalar tarafından anlatılıyor. 6. sınıfta Türkçe İngilizce farkı kalmıyor.
8. Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri
Fakültemizde faaliyet gösteren çoğu çok aktif 13 öğrenci kulübü bulunmakta. Buradan inceleyebilirsiniz.
Fakültemiz öğrencileri gerçek hayatta ve sosyal medyada aktiftir. Öğrenci temsilciliği de çok aktif olarak çalışmaktadır. Fakülteyi yeni kazanan öğrenciler için hazırlanan NewOne Projesine buradan ulaşabilirsiniz.
____________________
Daha fazla sorunuz varsa sitede NewOne Sık Sorulan Sorular sayfasını okuyabilirsiniz. Tüm adayları tebrik ederim. Hakkınızda hayırlısı olsun...
(İletişim için ooncel19 takma ismi ile sosyal medyadan ulaşabilirsiniz.)